Interviste e Kryetarit te Shoqates AMAP/IBMA ne ORA NEWS ne emisionin “Para dhe Pasuri”.

26 Dhjetor 2018

Takim midis Shoqates IBMA (AMAP) dhe Ministres se Shtetit per Mbrojtjen e Sipermarrjes Znj. Sonila Qato

26 Dhjetor 2018

Sot ne daten 26 Dhjetor 2018, u be takimi midis Bordit Drejtues te Shoqates se Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te Shqiperise, me Ministren e Sipermarrjes Znj. Sonila Qato.
Teme e ketij takimi ishte mbeshtetja e fermereve dhe i gjithe sektorit te bimeve mjekesore duke qene qe eshte zeri kryesor i eksporteve ne Agroperpunimin Shqiptar.
Znj. Qato shprehu dashamiresine dhe mbeshtetjen e saj dhe te gjithe qeverise per kete sektor kaq te rendesishem te eksportit shqiptar dhe ekonomise vendase ne teresi.

Vizite e Shoqates AMAP-IBMA ne panairin HI Europe ne Frankfurt, Gjermani

27 Nentor 2018

Ne datat 27-29 Nentor 2018, delegacioni i krijuar nga Shoqata AMAP ne bashkepunim me SIPPO dhe AIDA, po zhvillojne takime per promovimin e Industrise se Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te Shqiperise, ne HI Europe fair ne Frankfurt.

Ne kete panair marrim pjese kompani te industrise ushqimore, farmaceutike dhe lendeve te para te ketyre produkteve nga e gjithe bota. Shqiperia perfaqesohet nga Kryetari i AMAP Z. Filip Gjoka si dhe perfaqesues te kompanive kryesore Shqiptare te kesaj Industrie si: Filipi Co, Gjedra, Albanian Herb, Cibuku sh.p.k. Biobes etj.

Takim midis Shoqates IBMA (AMAP) dhe Fondit Monetar Nderkombetar (FMN).

15 Nentor 2018

Diten e Enjte date 15 Nentor 2018, u zhvillua nje takim midis Fondit Monetar Nderkombetar (FMN) kyesuar nga Z. Jan Kees Martijn, shef i misionit te FMN-se per Shqiperine, i cili vinte i shoqeruar  nga Znj. Armine Khachatryan, Z. Romain Lafarguette dhe Z. Atticus Weller, anetare misioni dhe Shoqates IBMA (AMAP) kryesuar nga Z. Filip Gjoka.

Ky takim u mbajt per te diskutuar per zhvillimet makro ekonomike dhe perspektivat e huadhënies ne vendin tone. U bisedua mbi klimen e biznesit qe vendi yne ofron dhe vecanarisht per hapesirat qe ze Industria e Bimeve Mjekesore.

Takim midis Shoqates IBMA (AMAP) dhe Zv/Kryeministres se Shqiperise Znj. Senida Mesi

26 Qershor 2018

Diten e Marte date 26 Qershor 2018, Zv/Kryeministrja e Shqiperise Znj. Senida Mesi, priti ne nje takim anetaret e bordit te Shoqates se Industrise se Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te Shqiperise. Gjate ketij takimi u be e mundur diskutimi lidhur me ceshtje qe e shqetesojne industrine tone, si dhe u forcuan edhe njehere, urat e bashkepunimit me Keshillin e Ministrave.
Znj. Mesi shprehu dashamiresine dhe mbeshtetjen e saj dhe te gjithe qeverise per kete sektor kaq te rendesishem te eksportit shqipetar dhe ekonomise vendase ne teresi.

KONFERENCA E DYTE KOMBETARE E SHOQATES IBMA

08 Qershor 2018

U mbajt sot me datë 8 Qershor 2018, në ambientet e Xibraku Resort Tirane, konferenca e dyte kombëtare e industrise se bimeve mjeksore dhe aromatike me temen – “RRITJA E CILESISE SE BIMEVE MJEKSORE, GARANCI PER EKSPORTET TONA”
Kjo konference u organizua nga Shoqata e Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te Shqiperise ne te cilen moren pjese mbi 87% e sektorit. Kultivues, grumbullues, perpunues dhe eksportues te sektorit te bimeve mjeksore dhe aromatike ne Shqiperi, behen bashke per te bashkuar kapacitetet me qellim konsolidimin dhe rritjen e kesaj industrie të rëndësishme.
Konferenca u hap nga Presidenti i Shoqates, Z.Filip Gjoka i cili ndër të tjera theksoi rëndësinë e bashkepunimit dhe konsolidimit te industrise BMA, me qellim krijimin e nje zeri te vetem dhe te forte ne mbeshtetje te kesaj industrie.
Menyra me e mire per nje rritje te qendryeshme, u ra dakort te jete garantimi i cilesise se produktit, per te cilen folen dhe diskutuan Zv/Presidenti IBMA Z. Dritan Koldashi dhe anetaret: Agim Ramaj, Kujtim Zere etj.
Sektori i bimeve mjeksore dhe aromatike ka nje impakt te rendesishem ne ekonomine shqiptare me rreth 45 milion dollare eksporte ne vit dhe 90.000 individe te punesuar kryesisht ne zonat rurale duke ndikuar ndjeshem ne uljen e papunesise.
Në punimet e konferencës ishin të pranishëm Ministre e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjen Znj. Sonila Qato e cila theksoi se Ministria te cilen ajo drejton, do ti japë mbeshtetje te plote dhe pa rezerva shoqates dhe te gjithe sektorit. Gjithashtu fjale peshendetese dhe deklarate bashkepunimi mbajti edhe Z/ Ministri i Bujqesise Z. Dhimiter Kote.
Konferenca pati edhe te ftuar te tjere nderi te cilet mbajten nje fjale pershedetje dhe shprehen mbeshtetjen e plote per shoqaten dhe gadishmerine per te forcuar bashkepunimin institucional. Nga Keshilli i Agrobiznesit Shqiptar (KASH) pershendeti Kryetari i saj z. Agim Rrapaj, nga Bashkimi i Dhomave tëTregtisë dhe Industrisë së Shqipërisë Znj. Ines Mucostepa , Bashkimi i Prodhuesve Shqipetar, AZHBR, AIDA, SIPPO, Drejtoria e Pergjithshme e Tatimeve, Drejtoria e Pergjithshme e Doganave, Bashkia Tirane etj.
Gjatë diskutimeve në konferencë pjesëmarrësit nxorren ne pah problematikat kryesore te Industrise sone dhe u ra dakort mbi percjelljen e ketyre shqetesimeve prane autoriteteve shteterore.
Objektivat që synon të arrijë kjo shoqatë, janë të përmbledhura si më poshtë:
1. Të fokusohemi në trajnime për garantimin e cilësisë së produktit si rruga e vetme për një rritje të qëndrueshme të eksporteve.
2. Të orjentoje fermerët në kultivimin e bimeve të cilat kanë garanci tregu.
3. Të sigurojë akses në tregjet ndërkombëtare me qëllim exportin e bimëve mjekësore dhe aromatike.
4. Të sigurojë pjesëmarrjen në trajnime brenda dhe jashtë vendit për cështje që lidhen me standartet, cilësinë, sigurinë, metodat e kultivimit dhe prodhimit të bimëve mjekësore dhe aromatike.
5. Të sigurojë financime nga donatorë të huaj ose shteti në lidhje me investimet për teknologjinë e përpunimit të bimëve mjekësore dhe aromatike, subvencionimeve për kultivimin e tyre me qëllim rritjen e kapaciteteve prodhuese, financime për pjesëmarrje në panaire të ndryshme brenda dhe jashtë vendit si dhe në organizimin e tureve familjarizuese me qëllim njohjen nga afër të kompanive që operojnë në këtë fushë.
6. Të ofrojë informacionin e duhur mbi tregun kombëtar dhe ndërkombëtar si dhe kërkesat e tyre për të gjithë anëtarët e shoqatës.
7. Të organizojë seminare të ndryshme si dhe tryeza të rrumbullakta me qëllim diskutimin e problematikave të lindura rast pas rasti nga puna e përditëshme.
8. Të bëjë monitorimin e politikave shtetërore që prekin industrinë e bimëve mjekësore dhe aromatike si dhe të propozojë përmirësime që ndikojnë në mbarëvajtjen dhe krijimin e lehtësirave në këtë fushë.

PËR SHOQATËN IBMA
Filip Gjoka
PRESIDENT

Konferenca e dyte kombetare e shoqates IBMA (AMAP)

8 Qershor 2018

Kemi kenaqesine tju ftojme ne Konferencen e dyte Kombetare te Shoqates se Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te Shqiperise IBMA-AMAP. Tema e kesaj konference do te jete: “RRITJA E CILESISE SE BIMEVE MJEKSORE, GARANCI PER EKSPORTET TONA”

Konferenca do te mbahet diten e Premte, date 8 Qershor, ora 09:30-13:00, ne ambjentet e Xibraku Resort, Tirane – Salla e Madhe. Do te kete pjesemarres dhe te ftuar nga: Ministria e Bujqesise, Ministria e Sipermarrjes, AZHBR, AIDA, Organizata te tjera Biznesi, Kultivues, Grumbullues, Perpunues dhe Eksportues te Bimeve Mjeksore dhe Aromatike te vendit tone dhe Rajonit.

Mbledhja e bordit drejtues janar 2018

30 janar 2018

Nder te tjera, ne kete mbledhje miratohet buxheti i 6 mujorit te pare te vitit, ndryshimi i administratorit, shtimi i anetareve te bordit dhe diskutimi i anetareve te bordit rreth problematikave te industrise.